Абрикос

Абрикоса – солодкий та соковитий плід

На абрикосове дерево, як на джерело смачних і корисних плодів, уперше звернули увагу в Китаї. До цього часу в Китаї росте один із найдавніших видів цієї рослини. Абрикос – невибагливий у догляді плід, він чудово переносить перепади температури. Цвіт абрикоса зачаровує, а користь цього фрукта просто неможливо не оцінити.

Існує сім основних різновидів абрикоси:

В саду кожного городника просто зобовВ саду кожного городника просто зобов'язаний рости абрикос
  • Звичайна – це кисло-солодкий фрукт, який має круглу або овальну форму, зазвичай жовто-помаранчевого забарвлення, ідеально підходить для приготування варення або джему.
  • Маньчжурська – найчастіше використовується як декоративна рослина, добре підходить для схрещування і виведення нових сортів.
  • Сибірська - це абрикоса, яка дає жовто-кислі плоди, основне її призначення - наділення при селекції морозостійкими властивостями інших сортів.
  • Ансу росте тільки у вологому кліматі, має приємний, трохи нуднуватий смак, легко відділяється від кісточки.
  • Японська – найбільш ароматний і щільний плід, стійкий до різних захворювань і зовнішніх впливів.
  • Тибетська – росте в Тибеті і Китаї. У період цвітіння плід вкритий великою кількістю білих і рожевих бутонів, які у вигляді ніжної пастельної хмари пливуть над землею.
  • Чорна абрикоса – дозріває до яскраво-червоного або навіть темно-фіолетового відтінку, має трохи терпкий присмак, ззовні нагадує ворсисту сливу.
Абрикоса - це величезний джерело корисних елементівАбрикоса - це величезний джерело корисних елементів

Корисні властивості плодів

Абрикоса – це величезне джерело корисних елементів: провітаміну А, фосфору, вітаміну В, цинку та калію.

Абрикоса обов’язково повиненна входити в раціон людей із серцево-судинними захворюваннями. Її плоди очищують організм, нормалізують роботу травної системи і сприяють здоровому зниженню маси тіла.

Абрикосові кісточки - одне з найбільш популярних засобів народної медициниАбрикосові кісточки - одне з найбільш популярних засобів народної медицини

Використання плодів абрикоси:

  • Свіжовичавлений абрикосовий сік насичений корисними властивостями.
  • Виготовлення сухофруктів: кураги, урюку, кайсу.
  • Абрикотин – солодкий лікер, який використовується для приготування коктейлів.
  • Абрикосові кісточки – одне з найбільш популярних засобів народної медицини від кашлю.
  • Олія з абрикосових кісточок чудово зволожує і тонізує шкіру, загоює опіки і тріщини, сповільнює старіння.
Цікавий факт: Виявляється, що при висушуванні плоди абрикос не тільки втрачають корисні компоненти, а й отримують нові лікувальні властивості.

У саду кожного городника обов’язково повиненна рости абрикоса. Навіть якщо урожай рясний і його буде складно з’їсти, з абрикос завжди можна приготувати варення, джем, курагу або просто почастувати сусідів!