Абрикос
Абрикоса – солодкий та соковитий плід
На абрикосове дерево, як на джерело смачних і корисних плодів, уперше звернули увагу в Китаї. До цього часу в Китаї росте один із найдавніших видів цієї рослини. Абрикос – невибагливий у догляді плід, він чудово переносить перепади температури. Цвіт абрикоса зачаровує, а користь цього фрукта просто неможливо не оцінити.
Існує сім основних різновидів абрикоси:
- Звичайна – це кисло-солодкий фрукт, який має круглу або овальну форму, зазвичай жовто-помаранчевого забарвлення, ідеально підходить для приготування варення або джему.
- Маньчжурська – найчастіше використовується як декоративна рослина, добре підходить для схрещування і виведення нових сортів.
- Сибірська - це абрикоса, яка дає жовто-кислі плоди, основне її призначення - наділення при селекції морозостійкими властивостями інших сортів.
- Ансу росте тільки у вологому кліматі, має приємний, трохи нуднуватий смак, легко відділяється від кісточки.
- Японська – найбільш ароматний і щільний плід, стійкий до різних захворювань і зовнішніх впливів.
- Тибетська – росте в Тибеті і Китаї. У період цвітіння плід вкритий великою кількістю білих і рожевих бутонів, які у вигляді ніжної пастельної хмари пливуть над землею.
- Чорна абрикоса – дозріває до яскраво-червоного або навіть темно-фіолетового відтінку, має трохи терпкий присмак, ззовні нагадує ворсисту сливу.
Корисні властивості плодів
Абрикоса – це величезне джерело корисних елементів: провітаміну А, фосфору, вітаміну В, цинку та калію.
Абрикоса обов’язково повиненна входити в раціон людей із серцево-судинними захворюваннями. Її плоди очищують організм, нормалізують роботу травної системи і сприяють здоровому зниженню маси тіла.
Використання плодів абрикоси:
- Свіжовичавлений абрикосовий сік насичений корисними властивостями.
- Виготовлення сухофруктів: кураги, урюку, кайсу.
- Абрикотин – солодкий лікер, який використовується для приготування коктейлів.
- Абрикосові кісточки – одне з найбільш популярних засобів народної медицини від кашлю.
- Олія з абрикосових кісточок чудово зволожує і тонізує шкіру, загоює опіки і тріщини, сповільнює старіння.
У саду кожного городника обов’язково повиненна рости абрикоса. Навіть якщо урожай рясний і його буде складно з’їсти, з абрикос завжди можна приготувати варення, джем, курагу або просто почастувати сусідів!